№ 3 (181) 2022 р. С. 9–12

РОЗВИТОК ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ У ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ РІЗНИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ КАРАГІНАНУ

КЗВО «Рівненська медична академія» Рівненської обласної ради, Рівне, Україна
Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, Тернопіль, Україна
ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет МОЗ України», Чернівці, Україна

DOI 10.32782/2226-2008-2022-3-1

Згідно з нашим дослідженням застосування 0,5% розчину карагінану щурам у питній воді зумовлювало розвиток пероксидного окиснення ліпідів у тканині печінки, проте меншої інтенсивності, ніж застосування 1% розчину карагінану. Однак 0,5% розчин карагінану стимулює зростання показників антиоксидантного захисту, чим знижує, а в частини досліджуваних тварин нейтралізує процеси вільнорадикального оксинення. Використання 1.0% розчину карагінану призводить до інтенсифікації розвитку оксидативного стресу у тканинах печінки і пригнічення показників антиоксидантної системи.

Ключові слова: цукровий діабет, оксидативний стрес, карагінан, антиоксидантна система, печінка.

REFERENCES

  1. IDF diabetes atlas. 7th ed. International Diabetes Federation; Brussels, Belgium. 2015 [accessed Aug 2016]. URL: http://www.diabetesatlas.org/resources/ 2015-atlas.htlm.
  2. Anti-diabetic effects of Sargassum oligocystum on streptozotocin-induced diabetic rat / Akbarzadeh S. al. Indian J. of Basic Med. Sciences. 2018. № 21(3). Р. 342–346.
  3. Anti-diabetic potential of selected Malaysian seaweeds / Chin Y. X. et al. Journal of Applied Phycology. 2015. № 27(50). Р. 2137–2148.
  4. Structural organization of rat tissues in experimental combined trauma of the chest and both things / Marushchak I. et al. International Journal of Medicine and Medical Research. 2022, Volume 8. Issue 1. Р. 81–87. DOI 10.11603/ijmmr.2413-6077.2022.1.12903.
  5. Pasaoglu H., Sancak B., Bukan N. Lipid peroxidation and resistance to oxidation in patients with type 2 diabetes mellitus. Tohoku J. Exp. Med. 2004. № 203(3). Р. 211–218.
  6. Fitton J. , Stringer D. N., Kerpiniek S. S. Therapies from fucoidan: an update. Mar. Drugs. 2015. № 13. Р. 5920–5946.
  7. Bhattacharyya S., Feferman L., Unterman T., Tobacman J. K. Exposure to common food additive carrageenan alone leads to fasting hyperglycemia and in combination with high fat diet exacerbates glucose intolerance and hyperlipidemia without effect on weight. Diabetes Res. 2015. Vol. 2015. Article ID 513429. 13 p.
  8. Zhang R., Thor D., Han X., Anderson L., Rahimian R. Sex differences in mesenteric endothelial function of streptozotocin-induced diabetic rats: a shift in the relative importance of EDRFs. American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology. Vol. 303 (10). P. H1183–H1198.
  9. Moyana TN, Lalonde JM. Carrageenan-induced intestinal injury in the rat – a model for inflammatory bowel disease. Ann. Clin. Lab. Sci. 1990; Vol. 20: № 6: 420–426.
  10. Reznikov O. General ethical principles of experiments on animals. Endocrinology. 2003; 8(1):142–145 (In Ukrainian).
  11. Temyrbulatov RA, Seleznev EI. The method of increasing the intensity of free radical oxidation of lipid-containing blood components and its diagnostic value. Laboratory work. 1981; No. 4: 209–211.
  12. Fedorova TN, Korshunova TS, Larsky EG. Reactions with thiobarbituric acid for the determination of malondialdehyde in blood by the fluorimetric method. Laboratory work. 1983; 3: 25–28.
  13. Chevary S, Chaba I, Sekei Y. The role of superoxide reductase in the oxidative processes of the cell and the method of determining it in biological material. Laboratory work. 1985; 11: 678–681.
  14. Koroliuk MA, Ivanova AI, Mayorova IG. Method for determining catalase activity. Laboratory work. 1988; 1: 16–19.
  15. Danielle K., Pelkonen O., Ahokas T. Hepatocytes: the powerhouse of biotransformation. Int. J. Biochem. Cell. Biol. 2012. Vol. 44, № 2. P. 257–265.
  16. Zinkevich T., Lisovska V., Stasyuk V. Application of p-value in testing statistical hypotheses. Securities market of Ukraine. 2012; 1-2: 89–94 (In Ukrainian).
  17. Kopanytsia OM, Marushchak MI, Shcherbaty AA. Metabolic processes in the wall of the small intestine, heart and liver during experimental use of carrageenan. Medical and clinical chemistry. 2017; Vol. 19, No. 3(72): 108–113 (In Ukrainian).