Опасность радиационного облучения состоит в возможном влиянии на состояние здоровья не только самого человека, но и его потомства в виде генетических последствий. Определенная часть генетических болезней (примерно 56 % от первого поколения) проявляется во втором поколении. Целью работы стало исследование параметров функциональной активности потомства 2-го поколения от облученных голодными самцoв крыс и сравнение их с соответствующими параметрами у потомства 1-го поколения. Обнаружено, что облучение самцов-предшественников в наибольшей степени поражает гидролитические системы тонкой кишки их потомков, при этом последствия облучения родителей проявляются у потомства их 1-го поколения для систем гидролиза субстратов только белкового происхождения, тогда как во 2-м поколении последствия облучения касаются систем гидролиза
субстратов — производных не только белков, но и (прежде всего) углеводов.
Damage of irradiation affects not only a definite person health, but his offspring in the form of
genetic diseases as well. Approximately 56% of genetic diseases appear in the second generation.
This research aim is an investigation functional activity of the small intestine from the 2-nd posterity of
the irradiated male and intact female rats and comparison with the corresponding parameters of their
1st posterity.The intact 2-months-old 2-nd male posterity of the irradiated by 0.5 Gr male rats was
used. The accumulated fragments of small intestine mucosa from this posterity were incubated in the
different substrates solutions due to the 1 hour in the oxygenated medium (t = 37 °С) according to
O. M. Ugolev method. All substrates were prepared on the Ringer solution in the presence of bile. The
hydrolytic and absorptive activity of the 2-nd posterity small intestine was detected. The level of the free glucose transport into the small intestine of the 2-nd posterity from
the irradiated male rats was approximately the same with the same parameter for the intact group. It
evidences not only high level of stability of glucose transport system and adaptive ability under changed
environmental condition but adequacy of method and level of experiment. But the level of transport of
M-glucose (product of maltose hydrolysis) was lower in F2 then in F1 in 25% and 3 times less unstable
despite on the bigger amount of animals in the group (10 to 5 correspondingly). We suppose the
different mechanisms for the transport of M-glucose and free glucose.