№ 4 (195) 2025 р. С. 90–96

ПОРІВНЯЛЬНИЙ ФІТОХІМІЧНИЙ АНАЛІЗ ТА АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕКСТРАКТІВ ЗІ ШКІРКИ ТА ГЕЛЮ ЛИСТЯ ALOE VERA

Національний університет «Львівська політехніка», Львів, Україна

DOI 10.32782/2226-2008-2025-4-15

Метою досліджень був фітохімічний скринінг і порівняння вмісту поліфенолів, флавоноїдів, антиоксидантної активності екстрактів зі шкірки та гелю листя Aloe vera. Об’єктом для досліджень були шкірка та гель листя Aloe vera; екстрагент – вода, диметилсульфоксид, 30%, 50%, 70%, 90% етанол; співвідношення сировина : екстрагент – 1:10. Екстракти одержували методом мацерації.

Порівняльне дослідження екстрактів шкірки та гелю листя Aloe vera показало, що екстракти саме зі шкірки містять більшу кількість екстрактивних речовин, поліфенольних сполук, флавоноїдів, антиоксидантів. Серед спиртових екстрактів за всіма досліджуваними показниками лідером виявився 70%-й етанольний екстракт зі шкірки, у якому вміст екстрактивних речовин 0,017 мг/мл, поліфенолів – 0,091 мгГК/мл, флавоноїдів – 0,0725 мгК/мл, антиоксидантних речовин – 0,085 мгАК/мл, відсоток інгібування цього екстракту становив 90,6 %.

Ключові слова: Aloe vera, поліфеноли, флавоноїди, антиоксидантна активність, спектроскопія.

REFERENCES

  1. Martínez-Burgos WJ, Serra JL, Marsiglia FRM, et al. Aloe vera: From ancient knowledge to the patent and innovation landscape – A review. South African Journal of Botany. 2022;147:993–1006. DOI: 10.1016/j.sajb.2022.02.034.
  2. Kumar S, Yadav A, Yadav M, Yadav JP. Effect of climate change on phytochemical diversity, total phenolic content and in vitro antioxidant activity of Aloe vera (L.). Burm.f. BMC Research Notes. 2017;10:60. DOI: 10.1186/s13104-017-2385-3.
  3. Kumar S, Kalita S, Basumatary IB, Kumar Sh, Ray S, Mukherjee A. Recent advances in therapeutic and biological activities of Aloe vera. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2024;57:103084. DOI: 10.1016/j.bcab.2024.103084.
  4. Akaberi M, Sobhani Z, Javadi B, Sahebkar A, Emami SA. Therapeutic effects of Aloe in traditional and modern medicine: A review. Biomed Pharmacother. 2016;84:759–772. DOI: 10.1016/j.biopha.2016.09.096.
  5. Catalano A, Ceramella J, Iacopetta D, et al. Aloe vera – An Extensive Review Focused on Recent Studies. 2024;13(13):2155. DOI: 10.3390/foods13132155.
  6. Zhu J, Zheng Y, Ge Y. Study on the application of Aloe vera in cosmetology and clinical treatment of skin diseases. Journal of Holistic Integrative Pharmacy. 2024;5(4):299–304. DOI: 10.1016/j.jhip.2024.11.006.
  7. Hossen MM, Hossain ML, Mitra K, Hossain B, Bithi UH., Uddin MN. Phytochemicals and in-vitro antioxidant activity analysis of Aloe vera by-products (skin) in different solvent extract. Journal of Agriculture and Food Research. 2022;10:100460. DOI: 10.1016/j.jafr.2022.100460.
  8. Liu C, Cui Y, Pi F, Cheng Y, Guo Y, Qian H. Extraction, Purification, Structural Characteristics, Biological Activities and Pharmacological Applications of Acemannan, a Polysaccharide from Aloe vera: A Review. 2019;24(8):1554. DOI: 10.3390/molecules24081554.
  9. Maslov OY, Komisarenko MA, Kolisnyk SV, Golik MY, Tsapko YO, Akhmedov EY. Determination of the extraction frequency of green tea leaves by the antioxidant method. Journal of Organic and Pharmaceutical Chemistry. 2022;20(1(77)):28–34. DOI: 10.24959/ophcj.22.252320
  10. Benzidia B, Barbouchi M, Hammouch H, et al. Chemical composition and antioxidant activity of tannins extract from green rind of Aloe vera (L.) Burm. F. Journal of King Saud University – Science. 2019;31(4):1175–1181. DOI: 10.1016/ j.jksus.2018.05.022.
  11. Usman H, Abdulrahman F, Usman A. Qualitative phytochemical screening and in vitro antimicrobial effects of methanol stem bark extract of Ficus thonningii (Moraceae). African journal of traditional, complementary, and alternative medicines. 2009;6(3):289–295. DOI: 10.4314/ajtcam.v6i3.57178.
  12. Kancherla N, Dhakshinamoothi A, Chitra K, Komaram RB. Preliminary Analysis of Phytoconstituents and Evaluation of Anthelminthic Property of Cayratia auriculata (In Vitro). 2019;14(4):350–356. DOI: 10.26574/ maedica.2019.14.4.350.
  13. Stadnytska N, Monka N, Manko N, et al. The study of the phenolic compounds, antioxidant activity and antibacterial effect of herbal ethanol extracts of Scorzonera purpurea rosea. Research Journal of Pharmacy and Technology. 2023;16(8):3945–3950. DOI: 10.52711/0974-360X.2023.00649.
  14. Sushynskyi O, Petrina R, Gubriy Z, Khomyak S, Mykytyuk Z, Novikov V. Optical sensor of flavonoids based on liquid crystal. Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Srodowiska. 2019; 9(1):61–64. DOI: 10.5604/01.3001.0013.0934
  15. Konechna R, Khropot O, Petrina R, Kurka M, Gubriy Z, Novikov V. Research of antioxidant properties of extracts of the plants and the callus biomass. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. 2017;10(7):182–185. DOI: 10.22159/AJPCR.2017.V10I7.18408
  16. Liubas N, Iskra R, Stadnytska N, Monka N, Havryliak V, Lubenets V. Antioxidant activity of thiosulfonate compounds in experiments in vitro and in vivo. Biointerface Research in Applied Chemistry. 2022;12(3):3106–3116. DOI: 10.33263/ BRIAC123.31063116.
  17. Meza-Valle KZ, Saucedo-Acuña RA, Tovar-Carrillo KL, Cuevas-González JC, Zaragoza-Contreras EA, Melgoza-Lozano
  18. Characterization and Topical Study of Aloe Vera Hydrogel on Wound-Healing Process. Polymers. 2021;13(22):3958. DOI: 10.3390/polym13223958.
  19. Beverina M, Sanchez-Cortes S, Schabes FI, Zapata J, Arias Cassará ML, Tuttolomondo ME. Spectroscopic characterization (Raman and infrared) of Aloe maculata from the north Argentina region. Vibrational Spectroscopy. 2022;122:103423. DOI: 10.1016/j.vibspec.2022.103423.
  20. Mabasa XE, Mathomu LM, Madala NE, Musie EM, Sigidi MT. Molecular Spectroscopic (FTIR and UV-Vis) and Hyphenated Chromatographic (UHPLC-qTOF-MS) Analysis and In Vitro Bioactivities of the Momordica balsamina Leaf Extract. Biochemistry research international. 2021;1:1–12. DOI: 10.1155/2021/2854217.
  21. Ebrahimi P, Hoxha L, Mihaylova D, Nicoletto M, Lante A. UV‐A treatment of phenolic extracts impacts colour, bioactive compounds and antioxidant activity. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2024;104(15):9559–9568. DOI: 10.1002/jsfa.13780.