№ 4 (185) 2023 р. С. 99–102

ЗАПОБІГАННЯ КОНФЛІКТАМ ТА ЇХ ВИРІШЕННЯ НА ЗАНЯТТЯХ У МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Одеський національний медичний університет, Одеса, Україна

DOI 10.32782/2226-2008-2023-4-19

Ця стаття присвячена проблематиці конфліктології. Автори розглядають деякі причини конфліктів, що виникають у практично- му університетському викладанні. Автори наголошують на необхідності використання сучасних освітніх технологій у вищій школі з метою забезпечення максимальної участі студентів у практичних заняттях та створення умов для їхньої професійної підготовки та набуття певних професійних компетенцій. Доведено необхідність використання методів і прийомів, що передбачають живе спіл- кування (типу «викладач-здобувач» і «здобувач-здобувач»). Підтверджено ефективність адаптації здобувача вищої освіти (ЗВО) до навчання у медичному вищому навчальному закладі (ВНЗ), яка використовується для підвищення мотивації в освітньому процесі з навчальних дисциплін і сприяє стабілізації та усуненню різноманітних конфліктних ситуацій у вищій школі. Визначено методи вирішення конфліктних ситуацій, що виникають в освітньому процесі у ВНЗ, та регуляції продуктивної співпраці здобувачів з метою конструктивного вирішення конфліктів.

Ключові слова: біологія поведінки людини, конфліктологія, медичний університет.

REFERENCES

  1. Петрінко В.С. Конфліктологія: курс лекцій, енциклопедія, програма, таблиці : навчальний посібник. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 360 с.
  2. Яхно Т. П., Куревіна І. О. Конфліктологія та теорія переговорів : навчальний посібник. Київ : Центр учбової літера- тури, 168 с.
  3. Нагаєв В.М. Конфліктологія: курс лекцій (модульний варіант) : навчальний посібник. Київ : ЦУЛ, 198 с.
  4. Olweus School bullying: development and some important challenges. Annu Rev Clin Psychol. 2013. V. 9. P. 751-780.
  5. Балл Г. О. Успішність обдарованої людини у контексті її взаємодії із соціокультурним середовищем. Психологія осо- бистості. Т. 1. № 7. С. 5–15. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Po_2016_1_3
  6. Hughes J, Morrison L, Dobos Re-Making Teacher Professional Development. Stud Health Technol Inform. 2018. V. 256. P. 602-608.
  7. Технології навчання дорослих в умовах формальної і неформальної освіти : практичний посібник / М.П. Вовк, Н.О. Філіпчук, Ю.В. Грищенко, С.О. Соломаха, Л.Ю. Султанова. Київ, 2019. 348 с.