№ 2 (183) 2023 р. С. 47–50

КОНФЛІКТНІ СИТУАЦІЇ В МЕДИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ (ВІД ПРОБЛЕМ ДО ВИРІШЕННЯ)

Буковинський державний медичний університет, Чернівці, Україна

DOI 10.32782/2226-2008-2023-2-8

Конфлікти в медичній практиці в умовах реформування охорони здоров’я посідають важливе місце в будь-якому лікарському колективі. Тому необхідно вивчати шляхи формування медичного конфлікту, шляхи попередження та усунення конфлікту, а також шляхи боротьби з його наслідками. При цьому результатом ефективного управління конфліктами буде формування механізму ранньої профілактики конфліктних ситуацій та механізмів вирішення медичних конфліктів. Мета дослідження – конфлікти у сфері охорони здоров’я в системі «медичний персонал закладу охорони здоров’я – пацієнти та родичі пацієнтів». Матеріали та методи. Дослідження конфліктності в колективі проводилося медико-соціологічними методами за розробленою нами анонімною анкетою. У дослідженні взяли участь 422 медпрацівника. Вік медичних працівників: від 18 років і більше. Результати. Проведено дослідження, спрямоване на виявлення соціально-психологічних причин конфліктів та методів їх вирішення в організації охорони здоров’я на прикладі медичного колективу. Проаналізовано основні причини, частоту виникнення та види конфліктних ситуацій у медичних колективах. На основі проведених соціологічних досліджень встановлено, що найбільша кількість конфліктів виникає в системі «лікар-пацієнт-родичі», а близько 25% – у системі «лікар-пацієнт». На практичних прикладах проаналізовано поведінку медичного персоналу під час конфлікту. Виявилося, що більшість респондентів (16,8%) у спілкуванні з колегою обирають співпрацю, а 13,7% – обирають компроміс. Висновок. Дослідження підтвердило гіпотезу про те, що процес управління конфліктом буде більш ефективним в умовах змін в організації процесів в цілому в лікувальному закладі.

Ключові слова: конфлікт, конфлікт інтересів у медицині, управління конфліктами, пацієнт, лікар, частота конфліктів.

REFERENCES

  1. Bilyak YuV. Conflict of interests and ways to resolve it in a corporate-type business association. Economy and the state. 2015;12:49–53.
  2. Bochelyuk VY, Vyazovska OV. Individual management styles of the manager: before posing the problem. Theoretical and applied problems of psychology. 2016;2:14–23.
  3. Buletsa SB. Civil legal relations arising in the field of medical activity: theoretical and practical problems [dissertation]. Odesa; 2016. 437 p.
  4. Voylisovska V. Conflict and its causes. State official [Internet]. 2016[cited 2023 Jul 10];9. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/ds/2016/september/issue-9/article-21398.html.
  5. Mosii OB, Vladimir OM, Dudkin PD, Kuzhda TI, Lazaryuk VV, Melnyk LM, etc. Organizational behavior. Aspects of effective entrepreneurship. Ternopil; 2015. 252 p.