№ 6 (178) 2021 р. С. 17–20

ЕТІОПАТОГЕНЕТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ДІАМІНОКСИДАЗИ ПРИ ХРОНІЧНІЙ КРОПИВ’ЯНЦІ

Одеський національний медичний університет МОЗ України, Одеса, Україна

DOI 10.54229/2226-2008-2021-6-3

У статті розглядається взаємозв’язок між синдромом порушення толерантності до гістаміну (СПТГ) і хронічною кропив’янкою (ХК).

Нами було проведено комплексне обстеження 38 пацієнтів із ХК, у яких визначено рівень діамінокcидази — основного ферменту, що бере участь у деградації гістаміну. Установлено, що частота СПТГ у хворих на ХК становила 89,5 %. У значної кількості хворих (63,2 %) захворювання перебігало на тлі сенсибілізації. Установлено, що СПТГ відіграє певну роль у розвитку ХК, виступаючи фактором, що обтяжує перебіг захворювання. Значення показників діаміноксидази доцільно враховувати при призначенні комплексної терапії хворим на ХК. Подальшого вивчення потребує діагностична оцінка визначення діаміноксидази у пацієнтів із ХК, особливо при виявленні негативних маркерів розвитку алергічних реакцій.

Ключові слова: хронічна кропив’янка, синдромом порушення толерантності до гістаміну, діаміноксидаза.

REFERENCES

  1. Zubchenko SA, Chopyak VV, Yuriev SD. Syndrome of impaired histamine tolerance: etiology, pathogenesis, clinical picture, modern approaches to diagnosis and treatment. Klinichna imunologiya. Alergologiya. Infektologiya 2016;7(89):40-45. (In Russian)
  2. Levonchuk EA. Urticaria: pathogenesis, clinic, therapy. Mezhdunarodnie obzory: klinicheskaya praktika i zdorovie 2016;2:42-51. (In Russian)
  3. Muzychenko AP. Krapivnitza; uchebno-metod. posobie [Urticaria: educational and methodical manual] Minsk, BGMU, 2014,16. (In Russian)
  4. Chung BY, Cho YS, Kim HO, Park CW. Food Allergy in Korean Patients with Chronic Urticaria. Ann. Dermatol. 2016;28(5):562-568.
  5. Criado PR, Jardim Criado RF, Maruta CW, Silva dos Reis VM. Chronic urticaria in adults: state-of-the-art in the new millennium. An. Bras. Dermatol. 2015;90(1):74-89.
  6. Di Lorenzo G, Pacor ML, Mansueto P, Martinelli N, Esposito-Pellitteri M, Lo Bianco C. et al. Food-additive-induced urticaria: a survey of 838 patients with recurrent chronic idiopathic urticarial. Int. Arch. Allergy Immunol. 2005;138:235-242.
  7. Kang M-G, Song W-J, Park H-K. Basophil Activation Test with Food Additives in Chronic Urticaria Patients. Clin Nutr Res. 2014;3(1):9-16.
  8. Kaplan AP. Chronic Spontaneous Urticaria: Pathogenesis and Treatment Considerations. Allergy Asthma Immunol. Res. 2017;9(6):477-482.
  9. Son JН, Chung BY, Kim HO, Park ChW. A histamine-free diet ss helpful for treatment of adult patients with chronic spontaneous urticarial. Ann. Dermatol. 2018;30(2):164-172.
  10. Zuberbier T. The Role of Allergens and Pseudoallergens in Urticaria. JID Symposium proceedings 2001;6 (2):132-134.