Показано, что хроническая недостаточность алиментарных биоантиоксидантов в рационе питания крыс явилась тем фоном, на котором в значительной степени проявились результаты моделирования местного патогенного воздействия на ткани пародонта, вызвавшего существенное усиление резорбции костных структур. Кроме того длительная полиантиоксидантная недостаточность рациона питания вызвала усиление перекисных процессов на уровне организма экспериментальных животных – в сыворотке крови, печени и слизистой оболочке полости рта, о чем свидетельствует увеличение в них уровня малонового деальдегида и уменьшение активности глутатион-редуктазы.
Metabolic syndrome, neuropsychic stress, hypodynamia, local pathogenic effect caused by dental plaque, odontolith, braces in the treatment of dentoalveolar anomalies and disintegrated implants reduce the effectiveness of the physiological antioxidant system of the body. The aim of the study was to evaluate the influence of the local pathogenic effects on parodontal tissues of rats in conditions of chronic nutritional deficiency bioantioxidants in the diet. Materials and methods. The study was carried out on 21 white rats kept for 100 days on a semi-synthetic nonoxidant diet (the absence of lipid and hydrophilic antioxidants) in which a local pathogenic effect was modeled in the oral cavity. The objects of biochemical studies were serum, liver, mucous membrane of the oral cavity and bone of the alveolar process.
Results. Conclusions. It has been shown that in the chronic insufficiency of alimentary bioantioxidants in the diet of rats, the modeling of local pathogenic effects on parodontal tissues caused a significant increase in the resorption of bone tissues, peroxide processes in the serum, liver and mucous membrane of the oral cavity.
Показано, що хронічна недостатність аліментарних біоантіоксідантів в раціоні харчування щурів була тим фоном, на якому в значній мірі проявилися результати моделювання місцевого патогенного впливу на тканини пародонту, що викликав істотне посилення резорбції кісткових структур. Крім того тривала поліатіоксідантна недостатність раціону харчування викликала посилення перекисних процесів на рівні організму експериментальних тварин – в сироватці крові, печінки і слизовій оболонці порожнини рота, про що свідчить збільшення в них рівня малонового деальдегіда і зменшення активності глутатіон-редуктази.