Целью данной работы был анализ структуры питания студентов-иностранцев, проходящих обучение в Одесском национальном медицинском университете, и факторов, его определяющих. Исследование показало, что фактическое питание иностранных студентов является несбалансированным по энергетической ценности, соотношению белков, жиров и углеводов, содержанию витаминов, микро- и макроэлементов, а также создает метаболическую основу для формирования алиментарно-зависимой патологии. Параллельно выявлено несоблюдение режима дня, сна и отдыха, отсутствие адекватной физической нагрузки, наличие вредных привычек, что является предпосылкой для формирования морбидных состояний и снижения работоспособности. Рекомендованы мероприятия по организации режима дня, просветительская работа с целью популяризации здорового образа жизни, рационализация питания, совершенствование методики преподавания раздела «Гигиена питания» в этой группе молодежи.
The problem of the health status of students, who are the intellectual potential of the nation, has
attracted the attention of scientists in recent years. International students are under the multifactorial
influence of the environment of the new host country. Nutrition of international students requires special
attention, as a factor that influences the development of adaptation processes to new climatic,
social, chronobiological conditions and new food. The aim of this research was to analyze the nutrition
of students from other countries, who are studied at the Odessa National Medical University and
the factors that determine it. The study showed that the actual nutrition of international students is
unbalanced in energy content, in the ratio of proteins, fats and carbohydrates, in vitamins, micro- and
macroelements content. This creates a metabolic basis for the formation of diseases associated with
nutrition. In parallel, non-compliance with the daily regime, sleep and rest, lack of adequate physical
activity, bad habits are revealed. This is a prerequisites for the formation of morbid conditions and
reduced efficiency. We recommended measures to organize a daily regime, educational work to popularize
a healthy lifestyle, rationalization nutrition and improving the teaching methods of the relevant
“Food Hygiene” sections in this group of youth