Дисертаційна робота присвячена порівняльному фармакогностичному
дослідженню трави волошки синьої дикорослої і культивованої, зокрема
сортів Лагуна і Синя куля, а також лікарського рослинного засобу на її
основі, розробці параметрів стандартизації сировини та одержаного
лікарського рослинного засобу.
Якісний склад трави волошки синьої вивчали за допомогою хімічних
реакцій та хроматографічних методів, у результаті встановлено наявність
флавоноїдів, фенольних кислот, поліфенольних сполук, амінокислот,
полісахаридів, органічних кислот, хлорофілів, каротиноїдів, жирних кислот,
мінеральних речовин.
Вміст полісахаридів, визначений методом гравіметрії, був найвищим у
траві волошки синьої сорту Лагуна та склав 9,07 %.
Методом іонообмінної хроматографії вивчено склад амінокислот у
зразках трави волошки синьої та ідентифіковано по 18 амінокислот. Сумарна
кількість амінокислот у траві волошки синьої дикорослої становила
4770,00 мг/100 г, у траві волошки сортів Лагуна і Синя куля 5110,00 мг/100 г
і 4950,00 мг/100 г відповідно. У всіх зразках трави волошки синьої серед
амінокислот кількісно переважали пролін, глутамінова та аспарагінова
кислоти, у мінімальній кількості визначено метіонін, гістидин, цистин та
γ-аміномасляну кислоту. Проведено кількісне визначення вільних
амінокислот у об’єктах дослідження спектрофотометричним методом. Їх
вміст був вищим у культивованій сировині (2,14 % у траві волошки сорту
Лагуна, 2,03 % у траві волошки сорту Синя куля) та мінімальним – у траві
волошки дикорослої (1,87 %).
The dissertation work is devoted to the comparative pharmacognostic study
of wild and cultivated blue cornflower herb, in particular the Laguna and Synia
kulia varieties, as well as the medicinal herbal remedy based on it, the development
of parameters for the standardization of raw materials and the obtained medicinal
herbal remedy.
The qualitative composition of the blue cornflower herb was studied using
chemical reactions and chromatographic methods, as a result, the presence of
flavonoids, phenolic acids, polyphenolic compounds, amino acids,
polysaccharides, organic acids, chlorophylls, carotenoids, fatty acids and minerals
was established.
The content of polysaccharides, determined by the gravimetric method, was
the highest in the Laguna blue cornflower herb and amounted to 9.07 %.
The composition of amino acids in samples of blue cornflower herb was
studied by the method of ion exchange chromatography and 18 amino acids were
identified. The total amount of amino acids in the blue wild cornflower herb was
4770.00 mg/100 g, 5110.00 mg/100 g and 4950.00 mg/100 g in cornflower herb of
Laguna and Synia kulia varieties, respectively. Proline, glutamic and aspartic acids
predominated quantitatively among amino acids in all samples of cornflower herb,
methionine, histidine, cystine and γ-aminobutyric acid. The quantitative
determination of free amino acids in the research objects was carried out by the
spectrophotometric method. Their content was higher in cultivated raw materials
(2.14 % in cornflower herb of the Laguna variety, 2.03 % in cornflower herb of the
Synia kulia variety) and minimal - in wild cornflower herb (1.87 %).