Дисертаційна робота присвячена удосконаленню та гігієнічному
обґрунтуванню системи профілактики недостатності та дефіциту вітаміну D
у населення півдня України на підставі вивчення її поширеності і оцінки
особливостей раціонів фактичного харчування.
Для досягнення мети та розв’язання поставлених завдань щодо
вивчення поширеності та взаємозв’язку дефіциту та недостатності вітаміну D
із фактичним раціоном харчування населення півдня України роботу
виконували у два етапи. Вперше проведено аналіз
сезонних коливань рівнів вітаміну D у мешканців південних регіонів України
в залежності від статі та віку у різні сезони року. Вперше виконано гігієнічну
оцінку поширеності вітамін-D дефіцитних станів асоційованих з
дисліпідемією у дорослого населення півдня України. Вперше визначено
залежність поширеності дефіциту та недостатності вітаміну D в залежності
від раціону харчування жителів південного регіону України. Проведено
статистичний аналіз ступеня залежності рівня вітаміну D від8
антропометричних показників, таких як індекс маси тіла та співвідношення
окружності талії до окружності стегон. Вперше обґрунтовано ефективність
аліментарної корекції дефіциту та недостатності вітаміну D серед мешканців
півдня України. Вперше визначені критерії прогнозування і ранньої
діагностики ризику дефіциту вітаміну D від антропометричних та
лабораторних показників.
The dissertation is devoted to the improvement and hygienic substantiation
of the system for the prevention of insufficiency and deficiency of vitamin D in the
population of the south of Ukraine based on the study of its prevalence and the
assessment of the peculiarities of actual nutrition.
In order to achieve the goal and solve the set tasks regarding the study of the
prevalence and relationship of deficiency and insufficiency of vitamin D with the
actual diet of the population of southern Ukraine, the work was carried out in two
stages. For the first time, an analysis of seasonal fluctuations in vitamin D levels in
residents of the southern regions of Ukraine, depending on gender and age, was
carried out in different seasons of the year. For the first time, a hygienic
assessment of the prevalence of vitamin D deficiency states associated with
dyslipidemia in the adult population of southern Ukraine was performed. For the
first time, the dependence of the prevalence of deficiency and insufficiency of
vitamin D on the diet of residents of the southern region of Ukraine was
determined. A statistical analysis of the degree of dependence of the vitamin D
level on anthropometric indicators, such as body mass index and the ratio of waist
circumference to hip circumference, was carried out. For the first time, the
effectiveness of dietary correction of vitamin D deficiency and insufficiency
among residents of southern Ukraine has been substantiated. For the first time, the
criteria for forecasting and early diagnosis of the risk of vitamin D deficiency
based on anthropometric and laboratory indicators have been determined.